• Optimaliseren
 • Digitaliseren
 • Produceren

Transitie naar een Digitale Fabriek

Van der Meulen Hallum B.V. is een Fries familiebedrijf van ruim 110 jaar oud. Het bedrijf is gevestigd in het rustige en knusse Friese Hallum. Van der Meulen weet goed hoe belangrijk het is om te genieten van de goede dingen in het leven en maken ambachtelijke Melba toast en borreltoast. Het bedrijf is staat om in te spelen op de wensen van haar klanten en zijn klaar voor een gezonde toekomst gericht op groei en innovatie. Jan Bosgra, financieel manager: “De reden dat wij gestart zijn met de ‘Digitale Fabriek’ is omdat er behoefte was voor meer informatie. Met name vanuit het productieproces en het gereedmelden van het product. Dit wilden wij volledig automatiseren!”

Het verhaal van Van der Meulen:
 • De weg naar automatisering

  Teamleider Siede Kempenaar over de veranderingen in de productie: “Voorheen kreeg de operator de productieorder op papier. De laserprinter die de THT op het doosje zet, moest handmatig ingevoerd worden. Zo ook het labelapparaat. Dit proces had een grote foutkans. Bij het afmelden van gereed product moest hij handmatig gescand worden. Er werd letterlijk geturfd. Op de productieorder een streepje zetten om te zien hoeveel pallets je gedraaid had. Doordat wij nu een digitale fabriek zijn, hoeven we nu minder te controleren en kunnen wij ons focussen op andere zaken.”

 • Acceptatie voor verandering

  Een van de grote uitdagingen is geweest om acceptatie voor de veranderingen te krijgen op de fabrieksvloer. ICT Manager Hendrik Dijkstra over de digitaliseringslag: “We hebben te maken met Friese medewerkers, die zijn stug. Zij willen vaak niet al te veel veranderen. In het begin was er daarom ook best wel wat weerstand, maar vanuit het team hebben we de medewerkers goed van de juiste informatie voorzien, zodat het acceptatieniveau hoger werd. Dit hebben we heel goed bereikt. Als we vandaag de Digitale Fabriek en de schermen weg zouden halen, dan zouden we ruzie met de fabrieksvloer krijgen.”

 • Digitaliseren en de toekomst

  Jan Bosgra: “Het digitaliseren van het volledige proces geeft ons als voordeel dat we werkelijk gebruik kunnen meten. Van grondstoffen, van verpakkingsmaterialen en van andere hulpstoffen. Zo komen we ook beter tot een kostprijscalculatie uit en waardoor wij efficiënter kunnen produceren. Voor de toekomst willen wij nog een belangrijke slag slaan op het gebied van traceability.”

Verder oriënteren?
 • Ontdek de events

  Ontdek onze evenementen waar u kennis kunt maken met alle oplossingen van de Digitale Fabriek. Naast evenementen zijn er ook specifieke branchedagen, webinars en roadshows. Bekijk hier alle events.

  Lees meer
 • Bekijk een webinar

  Laat u in 30 minuten inspireren! Onderwerpen die aan bod komen zijn het digitaliseren van de fabriek, robotisering (RPA) en slimme dashboards die u realtime inzicht geven op uw processen. Bekijk hier het webinar aanbod.

  Lees meer
 • Plan een (online) demo

  Wat ontdekt u in een demo? Maak kennis met de vele voordelen van de Digitale Fabriek en zie live hoe het Smart Manufacturing Platform werkt. Vraag hier direct een gratis demo aan!

  Lees meer