• Optimaliseren
 • Digitaliseren
 • Produceren

Verdergaand digitaliseren

Honicel ontwikkelt en produceert kartonnen honingraatstructuren. Halffabricaat kernmaterialen voor sandwichconstructies in de luchtvaart- en auto-industrie evenals voor deuren, meubelen en beschermende verpakking. Het betreft een ultralicht materiaal dat door de specifieke honingraatstructuur een enorme druksterkte aan kan, geproduceerd in één procesgang. Het bedrijf wilde graag verdergaand digitaliseren en hebben dit gedaan met o.a. het Manufacturing platform van de Digitale Fabriek.

Het verhaal van Honicel:
 • Dubbel duurzaam

  Duurzaamheid is troef bij Honicel. Dirk Schut, CEO Honicel: “Onze papieren honingraat is 100% geproduceerd van gerecycled papier. Sterker nog: aan het eind van zijn levenscyclus kan de honingraatstructuur opnieuw gerecycled worden voor hergebruik.” Op innovatieve wijze wordt regelmatig het gramsgewicht van het gebruikte papier verlaagd of de celgrootte verhoogd. “Met als resultaat minder benodigd materiaal met gelijkblijvende eigenschappen.”

 • Het Manufacturing Platform: duidelijk en overzichtelijk

  Dirk Schut nam twee jaar geleden Honicel over: “Door allerlei omstandigheden was er onder-geïnvesteerd. Er werd al 15 jaar met ERP gewerkt, maar met weinig onderhoud en geen maximale benutting. Daarom hebben wij het Smart Manufacturing platform, de Digitale Fabriek, aan onze ERP oplossing toegevoegd. Waarom? We kregen voorheen heel weinig digitale informatie over onze productieprocessen, alles verliep via papieren overdracht. Door de koppeling met het Manufacturing Control platform ontvangt het management nu alle data die onze productie genereert digitaal en overzichtelijk.

 • Acceptatie voor verandering

  Maar ook de medewerkers aan de machine worden door het platform digitaal gevoed met opdrachten, benadrukt Dirk: “Na enige aarzeling, want veranderen is nooit leuk, hebben ze het nieuwe systeem inmiddels volledig omarmd. Dit ging ook gemakkelijk omdat tegenwoordig iedereen, ook thuis, werkt met digitale oplossingen.” Ook de administratieve organisatie van het productieproces is gedigitaliseerd, tot en met het scannen van het gereed product dat de vrachtauto ingaat. Hierin wordt Honicel ondersteund door een eveneens nieuwe en maatwerkoplossing voor de palletregistratie.